neděle 13. září 2020

VĚNEČKY

 Věněčky od autorky Blandine Le Callet se mi zpočátku jevily, jako dost nezáživný román. Postupně jsem se začetla tak, že jsem prostě nemohla knihu odložit, tak moc jsem byla zvědavá na ono temné tajemstí a protože musí být čtenář napnutý až do konce, i tajemství se dozví téměř na samém konci knihy. 

anotace z přebalu -
Čtenář, coby čestný host na svatbě, se přímo kochá touto jemnou studií lidských mravů. Autorka projevila při zkoumání "lidské komedie" až entomologický talent. Její Věnečky lze doporučit všem, leda snad s výjimkou nastávajících manželů.
Marianne Payot ĽExpress

Román, který se zpočátku jeví jako řada zábavných portrétů, se postupně mění v promyšlenou dramaturgii. Ta se stupňuje takřka až k divadelnímu finále, při němž stará žena odhalí temné rodinné tajemství.
Claire Julliard, Match

Blandine Le Callet ironicky, ale citlivě pohlíží na svět, výstižně, ale něžně kreslí lidské povahy.
Astrid de Larminat, Le Figaro Littéraire

Román je záznamem honosné svatby, která se odehrává ve starobylém venkovském kostelíku a následně na nedalekém statku. Snoubenci, jejich rodiny i sezvaní hosté patří ke společenské smetánce - advokáti, lékaři, podnikatelé. Slavnost je promyšlena do posledního detailu. Průběh dne popisuje postupně několik různých účastníků, každý vidí události jinak, každý v nich hraje jinou roli. Jejich prožitky a pocity se vzájemně doplňují, a vytvářejí tak velice plastický a přesný obraz. Pod lesklým povrchem zdánlivě dokonalé slavnosti se však v příbězích vyprávěných jednotlivými účastníky objeví mnohem drsnější skutečnost. Navzdory svému hmotnému zajištění je jen málokterý z hostů skutečně šťastný. Řeší traumata rodinného života, svázanost společenskými konvencemi, pomstychtivost a závist i staré "kostlivce ve skříni", kteří jsou dílem všudypřítomného pokrytectví.


Žádné komentáře:

Okomentovat