neděle 27. září 2020

KONEC PANA Y

 Mystický román autorky Scarlett Thomas mě zaujal hned na začátku.

Mladá  vědkyně Ariel Mantová se ve své výzkumné práci věnuje spisovateli z 19. století Thomasi E. Lumasovi, jehož dílo Konec pana Y obestírá tajemství. Podle legendy každý, kdo si tento zapomenutý román přečetl, zanedlouho zemřel.

Když se Ariel setká  se Saulem Burlemem, a když po krátkém rozhovoru poznají, že mají stejné zájmy, vezme si Burlem mladou vědkyni k sobě na univerzitu. Oba zaujala kniha spisovatele Lumase s názvem Konec pana Y.  Burlem však doporučuje Ariel, aby se raději věnovala jiným spisovatelům.

Jednoho dne Burlem nepřijde do práce, prostě zmizí. Zanedlouho po jeho zmizení se zřítí část univerzity, nikomu se však nic nestane.
Ariel jde domů pěšky, protože si v kanceláři zapomněla klíčky od auta. Vezme to kvůli nepříznivému počasí zkratkou, a když míjí starý antikvariát, napadne ji, že se tam schová.

Mladá dívka, která v antikvariátu pracuje se zeptá, s čím by mohla Ariel pomoct, a tak Ariel napadne se zeptat na  Konec pana Y. Knížka je to velice vzácná, na světě jsou snad jen tři ne úplné výtisky, takže Ariel ani nepředpokládá, že by v antikvariátu tuhle knížku měli.

Dívce je ten název povědomý, netrvá dlouho a sundá z horního regálu krabici plnou knih s podobnou tématikou a mezi nimi je skutečně i Konec pana Y. Knihy ještě nejsou oceněné, a když prodavačka zavolá, zda knihu může prodat a za kolik, žena, se kterou mluví jí řekne, že by prodej přicházel v úvahu jen za předpokladu, že by si Ariel koupila všechny knihy z krabice a to za 50 liber. Ariel vůbec nesmlouvá, a bez řečí vydá za ony knižní poklady celou svou hotovost.

Centrem Lumasovi knihy je „Troposféra“ a dostat do Troposféry se údajně dá za pomoci homeopatického nápoje, na který je v knize recept. Stránka s receptem v knize však chybí, ale shodou okolností se k oné stránce Ariel dostane tak, jako se náhodou dostala i ke knize. Zdá se, že je k něčemu předurčená. To se ví, že Ariel chce nápoj co nejdřív vyzkoušet a pak se začnou dít věci...

Chvílemi mi kniha připomínala Alenku v říši divů od  Lewise Carrolla, spoustě věcí jsem nerozuměla, nebyla jsem ve škole dobrá z fyziky, ale i tak to bylo zábavné čtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat