pondělí 31. srpna 2020

jako na houpačce

 Letošní počasí je z mého pohledu opravdu proměnlivé, a nestálé, doslova jako na houpačce. Dokonce ani meteorologové nevědí, jak bude zítra.  Ještě včera to bylo na tričko s krátkým rukávem, a ve zprávách o počasí nás strašili dalšími tropickými teplotami,  dneska si na procházku asi přihodím i lehčí bundu.

Konečně jsme se dočkali mírné závlahy. Večer ve 22 hod. když vypršelo v pořadí už čtvrté varování před silnými bouřkami, aniž by se opět naplnilo - (ještě že tak, protože z těch silných bouřek šílím), začalo u nás poměrně dost foukat. Zároveň s větrem  přišly první mikrokapičky deště.

Do rána jsem měla plný sud - 220 l dešťovky a pravděpodobně nějaká dešťovka po naplnění sudu odtékala i do kanalizace. Za dva dny napršelo 17 mm srážek, a to je víc, než nám někdy napršelo za celý měsíc. Například loni za celý srpen to bylo jen 12 mm.

Z toho deště mám nesmírnou radost, přírodě, zejména  stromům to asi moc nepomůže, to by muselo pršet víc a častěji, ale některé kytičky, které koření mělce se vzpamatovaly. 

Podruhé začala kvést bílá hortenzie, dokonce i magnolie měla minulý týden dva květy, ty jsem bohužel zaznamenala, až když odkvétaly.

Žádné komentáře:

Okomentovat