neděle 14. srpna 2022

prodlužující se sucho

 Už víc než čtrnáct dní se výstraha proti lesním požárům prodlužuje, každé ráno o jeden den den. Včera byla do pondělka, dnes už do úterka a zítra výstrahu prodlouží do středy

Vrátili jsme se před chvilkou z procházky, už ani nechodíme do polí, je to smutný pohled, jak podél cest usychají bezinky a šípky, a jak se zdá, z posledního melou i mladé lípy, vysazené na cestě ke Stochovské kapličce.

V téhle době se daří snad jedině kaktusům, tenhle už mi kvete letos potřetí.

Dnes jsme byli na procházce v lipové aleji, je to příjemná procházka v chládku, ale i tam je vidět nějak čím dál víc pařezů, některé borovice, které rostly vedle, u domů jsou poražené, a pár starých statných lip už taky schází. Touto dobou v lipové aleji bylo možné vidět obrovské množství muchomůrek růžovek - masáků, loni a letos už se neukázaly. 

Donesla jsem si dnes malou, zuboženou lípu, která vyrůstala u jednoho domu v zámkové dlažbě, majitelé jí pravidelně usekávali vršek, tak jsem se pokusila lípu zachránit, vzala jsem za ní a kupodivu šla ven poměrně hladce, praskl jen jeden kořínek. 

Rostla chudinka nakřivo, vzhledem k tomu zdřevnatělému knínku už byla zaklíněná v dlažbě nějaký ten rok, snad se podaří lípu zachránit.


Žádné komentáře:

Okomentovat