neděle 30. června 2024

srážky červen 2024


srážky červen 2024

1. června - 19 mm

2. června - 10 mm

6. června - 3 mm

12. června - 3 mm 

22. června - 9 mm

28. června - 5,5 mm

celkem 49,5 mm

červen 2018 - celkem 70,5 mm

červen 2019 - celkem 33 mm

červen 2020 - celkem 100 mm

červen 2021 - 62 mm

červen 2022 - celkem 107 mm

červen 2023 - celkem 47 mm


pátek 28. června 2024

LÁSKA PRO SAMOUKY

 Další přečtená kniha od Barbory Šťastné mě docela bavila, navazovala na předchozí knihu Dobrá tak akorát. 

z internetu - Jak se liší randění v osmnácti a ve čtyřiceti? Vlastně skoro nijak. Ve čtyřiceti jste pořád stejně nejistí a zmatení jako v osmnácti, jenom už to nevypadá tak roztomile. Klára se o tom přesvědčí, když ze dne na den skončí její manželství a ona se znovu ocitne ve světě nezadaných. Zažije pár katastrofických schůzek, zjišťuje, jak vypadá seznamování přes Tinder, Facebook, Messenger a Instagram, a že trapasy online jsou stejně trapné jako ty skutečné. Manuál přežití hodné holky ve světě digitálního randění Jak se liší randění v osmnácti a ve čtyřiceti? Vlastně skoro nijak. Ve čtyřiceti jste pořád stejně nejistí a zmatení jako v osmnácti, jenom už to nevypadá tak roztomile.

čtvrtek 27. června 2024

letní koláč

 Dozrál rybíz, tak jsem včera obírala keříky, a odpoledne jsem upekla manželovi jeho oblíbený koláč. 

Protože se manželovi po mozkové příhodě hůř polyká, přidala jsem kvůli vláčnosti na těsto, pod rybíz jednu vaničku tvarohu, ochucenou žloutkem, a vanilkovým cukrem. 👍

úterý 25. června 2024

tohle asi komentář nepotřebuje...

 Přečetla jsem si na PL část článku s názvem „Stroj na bídu.“ Milei lidem říkal jiné věci než Fialovi. Málem padla facka, a vybrala jsem si dva odstavce. Za svou řeč sklidil argentinský prezident Javier Milei obrovský potlesk.

Argentinský prezident Javier Milei taktéž hovořil o tom, jak jeho země byla ještě nedávno na pokraji hyperinflace, načež se v posledním týdnu jeho kabinetu podařilo něco, čeho nebylo dosaženo v Argentině 30 let – inflace potravin a nápojů byla na 0 %. „Inflace je neuzákoněná daň. Je naprosto nemorální, protože také tvrději trestá ty, kteří mají méně, je naprosto regresivní… Jinými slovy, je to stroj na zbídačování,“ prohlásil jasně argentinský prezident.

Kromě boje s extrémní inflací a fiskálním deficitem zdůraznil Milei nutnost bojovat proti zvyšování daní. „Když zvyšujete daně, je to útok na majetek,“ zaznělo od něj v paláci Žofín s tím, že to je další problém z hlediska svobody. „Čím větší stát, tím méně jste svobodní,“ pravil jasně. 

Český premiér argentinskému prezidentu sdělil, že je pro nás hlavní priorita podpora Ukrajiny. 

mák v obilí

 Dneska jsme vyrazili na procházku už ráno, než k nám dorazí vedro. I tak jsem toho měla za chvíli dost, ale teď mám radost, že jsem procházku nezavrhla.

Docela foukalo, a tak jsem nefotila, mám jen jeden snímek, tenhle mám v obilí.

pondělí 24. června 2024

procházky

 Po dešti, sice ne velkém, ale pár milimetrů konečně spadlo, jsme objevili na jedné z našich procházek luční kvítí. 

Ty krásné modré zvonečky, to je hadinec a na druhé fotce je vidět, že rozkvetl už i rmen.


sobota 22. června 2024

DOBRÁ TAK AKORÁT

 Tahle kniha Barbory Šťastné mě dostala, uvědomila jsem si, že některé moje problémy mají i jiní lidé, a dokonce i Barbora Šťastná. 

z obálky - Ženy prý samy sebe kritizují v průměru osmkrát denně. Poprvé hned ráno v koupelně před zrcadlem. Ani mě to nepřekvapuje. Taky to dělám. Za to, že nejsem dost krásná. Za to, že nemám dost uklizeno. Za to, že nezvládám všechno v práci, že nejsem skvělá matka a že nežiju v harmonii s vesmírem. Dlouho jsem si myslela, že opravdový a báječný život začne, teprve až to všechno napravím a zlepším. Až zhubnu, až si udělám pořádek ve skříni i v účetnictví, až konečně změním účes, až se naučím meditovat. Jenže pak jsem si všimla, že život už dávno začal i bez toho. A že je chaotický a někdy i dost stresující, ale taky skvělý a zábavný, i když jsem se nezlepšila vůbec v ničem z výše uvedeného seznamu. Takže tahle kniha je plná historek o tom, co se mi nepovedlo. O tom, co všechno jsem nestihla, pokazila nebo to nedopadlo zrovna podle mých představ. Ale taky o tom, že právě takovýhle život je doopravdy můj a že přesně takhle mě to baví. Zkrátka že je dobrý tak akorát.

pátek 21. června 2024

válkova moudra

 Kdyby to nebylo k pláči, tak je to jako vtip dobrý. Každý ví, proč ve zdravotnictví chybí peníze, tuším 14 miliard ze zdravotnictví odčerpalo, prostě nenávratně zmizelo. Zároveň tady máme statisíce ukrajinských  a afrických migrantů, které bezplatně léčíme.

 A pan ministr říká: Za posledních deset let se úhrady zdvojnásobily, zatímco kumulovaná inflace činila jen 50 procent. Je tak nepochybné, že úhrady nejen rostou, ale také rostou více než inflace. Zdravotní péči se nám daří zefektivňovat mj. redukcí hospitalizací či rozvojem jednodenní medicíny. Ušetřené prostředky šly z velké části na platy a mzdy zdravotníků. 🤣🤣🤣

středa 19. června 2024

hrnkové růže

 Před pěti lety jsem koupila našemu pejskovi na hrobeček hrnkové růže. 

Tehdy stály jen 49 korun, a opravdu se ta koupě vyplatila. Každý rok krásně, bohatě kvetou. Letos mají teda smůlu, jen rozkvetly, tak je včera spálilo sluníčko, a náhlá tropická teplota vadila i nám. Kéž by místo těch tropických veder zapršelo...

sobota 15. června 2024

jihlavanka 👎

 Dlouhá léta jsme u nás doma pili jedině Jihlavanku, byla dobrá, a byla taky levná. Kupovala jsem rovnou kilové balení a v našem starém překapávači jsme si každý den někdy i dvakrát vařili dobré kafíčko. Najednou se něco stalo, káva nám přestala chutnat, řekla bych, že začala i divně páchnout a lepit.  Leckdy, když jsem si kafe nalévala do hrnečku, tak bylo plastové víčko u konvice doslova přilepené. 

Mysleli jsme, že máme něco s chutí, to až nedávno jsme přišli na to, že Jihlavanka se už nevyrábí u nás, ale v Polsku. Napadá mě, co tam asi ti Poláci přidávají, že káva změnila chuť a vůni, a že se dokonce sypká káva lepí na odměrku, napadlo mě, že do kávy Poláci snad něco přidávají, např. do kávy melou pražené cvrčky, samozřejmě je to jen moje spekulace, ale od té doby jsem začala cítit k Jihlavance silný odpor. Koupili jsme kávu zrnkovou a doma si jí melu na ručním mlýnku, vůbec mi to nevadí, dokonce jsem zjistila, že se u mletí dá výborně meditovat. 

Proč všechno české a dobré končí? Začalo to se sirkami, Solo Sušice u nás zaniklo, výroba se někdy v roce 2008  přesunula do Indie. Od té doby jsem nucená kupovat jen zapalovače, protože mi jednou od indické zápalky málem shořela záclona. Znojemské okurky také už nejsou to, co bývaly, a důvod? Jejich výroba se přesunula do Turecka. Píše se, že receptura je stále stejná, ale není to pravda, a cena okurek závratně stoupá. Tak by se dalo pokračovat ještě dlouho, měla jsem ráda Sedlčanský Hermelín, jenže i on už změnil chuť a nedá se ani dobře uležet. V chladničce je pořád jako čerstvý - nevyzrálý, a když sýr z chladničky vyndám, druhý den teče.

pátek 14. června 2024

růže šípková

 Loni bylo květů málo a díky suchu byly šípky divné, jen semínka a obal. Nechutnaly ani ptáčkům.

Letos to vypadá zatím podobně. Květů je poskrovnu, a aby toho nebylo málo, zatím jsem neviděla kromě pár bělásků jediného motýla. 

kuře pečené v remosce

 U nás máme rádi pečené kuře, k němu třeba vařené brambory, nebo klidně kynuté knedlíky se zelím, nebo bramborové knedlíky se špenátem. Pekla jsem kuře v troubě, protože muž stále prohlašoval, že má rád na pečeném kuřeti hlavně tu propečenou, zlatavou kůrčičku. 

Dneska jsem poprvé pekla kuře v remosce, tedy jen prsa a stehna. Z kostřičky, která zbyla po odřezání stehen a prsíček jsem udělala dobrou polévku se spoustou masa a s krupicovými noky. Pečená prsa s bramborem a okurkovým salátem jsme měli dneska k obědu. Stehna jsou obraná, zítra z masa udělám nějaké jídlo, takže z jednoho kuřete budu mít jídlo na dva dny a ještě mě hřeje pocit, že jsem ušetřila na elektřině a ve finále manžel nereptal, že nemá křupavou kůžičku, ale pomlaskával, jak je to maso z remosky šťavnaté a dobroučké.

V listopadu měl manžel mozkovou příhodu, zasáhlo to mozeček, takže měl problémy s řečí a s polykáním. Po dnešním obědě prohlásil, že už maso v troubě péct nemám, že z té remosky mu chutná víc, a není tak suché. 

V PASTI

Devět povídek Kláry Janečkové jsem sice dočetla, ale dá se říct, že s vypětím sil. Zdá se mi, že autorka leckdy píše o něčem, čemu až tak nerozumí, místy mi přišlo vyprávění až komické. No, nechci autorku pomlouvat, jen si myslím, že pokud chce o něčem psát, tak by si měla něco o tom problému zjistit. Pokud bych měla označit dílo hvězdičkami, dala bych asi trochu lepší **

z přebalu - Sbírka povídek od Kláry Janečkové nabízí příběhy rozličných hrdinů s různorodým zázemím i životními osudy, a zároveň zobrazuje jedinečný přístup každého z nich, s jakým se svým trablům snaží čelit.

pondělí 10. června 2024

vlčí mák

 Volit šlo v našem městě jen pár lidí, vyhrála, jak se dalo čekat pětikoalice. Mezi lidmi je pořád názor, že do EU nemá cenu volit, že se stejně nic nezmění, je to smutné, ale je to tak. My pravidelně chodíme ke každým volbám, škoda, že lidé nechápou, jak je to důležité.

Semínka vlčích máků jsem si donesla z jedné loňské procházky

sobota 8. června 2024

volby do EU

 Tak máme odvoleno, i když jsem dneska sotva lezla, protože jsem unavená z práce na zahradě, nelituju. Ptala jsem se jaká byla účast, a prý nevídaně nízká. Zato politici si volby ujít nenechali, nejsou hloupí. 

Pan prezident hlásal cosi o budování Evropy, jak jinak, že? Na snímku s otevřenou pusou dohlíží na svou první dámu. Stylistky asi dnes byly vytížené, proto je první dáma poněkud neupravená, celá rozčepejřená, ale hlavní je, že má kytici v barvách Ukrajiny. Myslím, že takhle neupraveně by první dáma vypadat neměla.

U nás na náměstí bylo veselo, k dobré náladě přispíval Brass Band Rakovník. Dixielandová kapela, zaměřená na ortodoxní dixieland nebo-li neworleánský jazz, jak se hrával ve 20. a 30. letech v kolébce jazzu. Tomu odpovídá i nástrojové obsazení: kornet, trombon, klarinet, banjo, suzafon a historická bicí souprava.

Tak jsme si na chvilku sedli a poslechli pár písniček. Měla jsem chuť na pivo, ale okamžitě mě přešla, když jsem viděla ty závratné ceny - kopeček zmrzliny 35 kaček, malinovka pro děti jakbysmet, a u toho oznámení, že 100% výdělku jde na Ukrajinu. Nehodlám utrácet za Ukrajinu už ani korunu, nechci, abych přispívala finančně na prodlužování války a lidského utrpení, nechci přispívat na nákup munice a dronů. Stejně peníze na Ukrajině mizí neznámo kam....

pátek 7. června 2024

ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI

Vynikající, aspoň tedy z mého pohledu je psychothriller za zavřenými dveřmi - autor Freida McFadden. Téměř do konce jsem netušila, autorka si se čtenářem docela slušně pohrává. Škoda, že v naší knihovně mají od této autorky jen knihu Pomocnice, a čekací lhůta na zapůjčení bude asi hodně dlouhá.
z přebalu -
Když si Nora Davisová dělala jako malá v pokojíčku úkoly, netušila, že její otec zatím ve sklepě vraždí ženy. Až do dne, kdy se jim u dveří objevila policie. O desítky let později je Nořin otec stále za mřížemi a ona je úspěšná chirurgyně s poklidným a osamělým životem. Nikdo netuší, že její otec byl sériový vrah. Pak však Nora zjistí, že jedna z jejích pacientek byla zavražděna – a to stejně děsivým a jedinečným způsobem, jakým vraždil i její otec. Někdo ví, kdo Nora je, a chce, aby za ten hrůzný zločin nesla zodpovědnost. Jenže ona není vrah. Policie jí nemůže nic přišít. Pokud se jí tedy někdo nepodívá do sklepa. 

středa 5. června 2024

bez černý

 Z dnešní procházky jsme si donesli květy bezu černého. Podstatnou část jsem dala do sušičky. Několik květů jsem vložila do láhve a zalila vodkou. Tinktúra se nechá užívat při mnoha zdravotních problémech.

úterý 4. června 2024

STŘÍBRNÁ KŘÍDLA

Přečetla jsem volné pokračování knihy s názvem Zlatá klec, tenhle druhý díl už rozhodně není taková pecka. Docela mi to vzalo chuť číst další knížky Camilly Läckbergové.

z přebalu - Fayein exmanžel Jack je ve vězení a ona sama začala nový život napůl mezi Itálií, kde v luxusním sídle ukrývá svou dceru a matku, a Švédskem, odkud řídí prosperující kosmetické impérium Revenge. Zrovna když si myslí, že už má všechno zlé za sebou, se ale celá její existence znovu ocitá v ohrožení.

Jackovi se podaří utéct z vězení – a hned nato se někdo pokouší skoupit všechny akcie Revenge a firmu tak nepřátelsky převzít.

Faye nechává dceru i matku v bezpečí italského domova a vydává se do Stockholmu, aby podnik zachránila. V luxusním hotelu v centru metropole se setkává s finančníkem Davidem, je jim spolu dobře a po několika dalších schůzkách spolu navážou důvěrný vztah. David právě prochází náročným rozvodem a Faye má opravdu komplikované období, přesto se do sebe bezhlavě zamilují a připadá jim, že společně všechny překážky překonají.

Faye kontaktuje původní majitelky akcií, které prodaly svůj podíl v Revenge, a zjišťuje, že všechny jednaly pod nátlakem. Snaží se zjistit, kdo za zákeřným podkopáváním firmy stojí, kdo jí chce podnik ukrást, brzy si ale uvědomuje, že sama to nezvládne.

S Ylvou a Alicí kdysi stály proti sobě, nyní se však pouští do společného boje. Silná trojice zosnuje plán na záchranu Revenge a společně brání i hrozícímu nebezpečí ze strany Jacka.
Může ale ještě vůbec někomu věřit? 

neděle 2. června 2024

plamének

 Plamének měl poupata ještě před tím, než přišly mrazivé dny. Teď začal kvést, květy jsou trochu pochroumané, ale i tak je na ně hezký pohled.

Přidám ještě máček, loni jsem z procházek přinesla nějaké makovičky.

sobota 1. června 2024

 Letošní květen byl na srážky bohatý.

3. května - 3 mm

7. května - 25 mm přívalový déšť

17. května - 6 mm

18. května - 2 mm

19. května - 1 mm

20. května - 3 mm

24. května - 6 mm

25. května - 2 mm

26. května - 3 mm

27. května - 6 mm

28. května - 11 mm

31. května - 24 mm bouřka, přívalový déšť

celkem za květen 2024 spadlo 92 mm

květen 2018 - celkem 70,5 mm

květen 2019 - celkem 62 mm

květen 2020  celkem 59 mm

květen 2021 - celkem 102 mm

květen 2022 - celkem 25,5 mm

Celkem spadlo za květen 2023 pouze 5,5 mm srážek