středa 6. července 2022

cyklovýlet

 Předevčírem jsme se rozhodli, že pojedeme zkontrolovat jestli už rostou houby. Při cestě do lesa jsme si udělali krátkou zastávku u Stochovské kapličky. Já si totiž vzpomněla, že bych si mohla natrhat pár lipových květů do bylinkové směsi a u kapličky roste těch lip hned několik.

Stochovská kaplička z boku, v popředí rostou dvě staleté lípy.

V Konopase, dnes zahrádkářské kolonii, při cestě ze Strašecí ke Stochovu, byla nedaleko lesíka v sousedství cesty u studánky vybudována roku 1856 manželi Kurzveilovými kaple Panny Marie. Pramenitá voda byla svedena pod základy stavby a uvnitř uprostřed podlahy vyzděna malá studánka s křišťálově čistou vodou, která měla údajně léčivou moc. Podle pověsti pomáhala uzdravovat oční nemoci. A opravdu, dodnes dle místních obyvatel navštěvují tento pramen lidé například až z Moravy, aby načerpali vodu z tohoto pramene, kterou dovážejí svým příbuzným, kteří mají oční problémy a tato voda jim údajně ulevuje od jejich zdravotních potíží. Nejznámějším případem byla kdysi podle vyprávění místního občana manželka majitele pozemku, která trpěla těžkou oční vadou. Jelikož však její zdravotní problémy pominuly právě po užívání této vody, nechala žena s manželem na důkaz uskutečnění zázraku postavit již výše zmiňovanou kapli. Vážně poškozenou kapli opravili počátkem 90. let minulého století Dobrovolní ochránci přírody pod vedením pana Františka Červenky. Lokalita se nachází na pomezí hranic Kladenska a Rakovnicka a je dobře značená na mapách.

Na kapličce se podepsal zub času, tehdejší dobrovolníci pravděpodobně nežijí. Rozbité okno má kaplička už několik let. Zázračná voda uvnitř kapličky není k mání, protože je kaple uzamčená, před dveřmi je mříž a venkovní studánka je zarostlá, plná bahna. 

 
Lípy sice kvetou, ale všechny jsou napadené vlnovníkem lipovým.
 
U kapličky roste i několik kaštanů, nikdy v životě jsem snad neviděla takové napadení kaštanů klíněnkou jírovcovou, jako právě letos u Stochovské kaple. Klíněnku jsem už ani nefotila, kaštany mají téměř všechny listy hnědé, byl to velice smutný pohled a vůbec celé okolí působí zdevastované.
 
Dlouho jsme se u kaple nezdrželi, obě lavičky byly zarostlé kopřivami, i proto jsme se vydali dál. Byla jsem z celého výletu rozčarovaná, v lese jsme neviděli jedinou houbičku, prostě nic, vůbec nic, ani kuřátka, ani babky, ani houby nejedlé. Na borůvčí bylo jen tu a tam vidět maličkou osamocenou borůvku a i když byla krásně vybarvená, neměla tu správnou chuť. Výlet mi tentokrát žádnou radost nepřinesl...

Žádné komentáře:

Okomentovat