neděle 6. února 2022

SEDM ZÁKONŮ

 Sedm zákonů Jak se civilizace rodí, rostou a upadají od autora Miroslava Bárty mi doslova vzala dech. Asi nejvíc mě však upoutala kapitola Jsme první, co to nedokáží. Píše se v ní o recyklaci nejen plastů. Vybrala jsem jen krátké úryvky...

V recyklaci, ať chceme nebo ne, jsme první civilizací, která nedokáže navrátit do přírody a nebo zrecyklovat většinu toho, co vyrobí. Hodně z těch předmětů nebo staveb, které každý den používáme a které nás obklopují mají  také tak velký poločas rozpadu v přírodě, že se nám mohou zdát věčné. Ať již jde o sklo, plasty, betonové, či cihlové stavby, kovové konstrukce a výrobky nebo v neposlední řadě hliníkové obaly, či v detailu kapsle na kávu z téhož materiálu. Nemluvě o textilu, papíru, či gumových výrobcích. Jeden ze zákonů současného iracionálního trhu velí vyrábět a prodávat vesměs pouze stěží opravitelné výrobky, kdy je mnohem jednodušší kupovat stále nové a nové. Mí rodiče (píše autor) používali donedávna mixér značky ETA z osmdesátých let minulého století. 

A z čeho mě samotnou  jímá naprostá hrůza je třeba toto o plastech -

Hrubé odhady hovoří o tom, že každoročně skončí v mořích a oceánech 8 milionů tun plastů, přičemž nadpoloviční většina z nich má hustotu menší, než voda, tedy se drží na hladině a neusazuje na dně. Na povrchu oceánů se tak vytvářejí obrovské plochy nakumulovaných plastů. Západně od Kalifornie, v Pacifickém oceánu existuje plocha pokrývající území o velikosti tří Francií (1,6 milionů km čtverečních)- jde o takzvaný Great Pacific Garbage Path (velkou plastovou skvrnu).

Tak bych mohla pokračovat, ale píšu pomalu a času není nazbyt, jen nechápu, proč se mluví třeba o tom, že skončí vyrábění vatových jak my říkáme uchošťourů na plastových tyčkách a proč se například  prodávají léky a potravinové doplňky úplně zbytečně v několikanásobně větších plastových obalech. Koupila jsem si Biotin v plastové lahvičce, která by klidně pojala 200 i více tabletek a je jich po dně pouze 30!! Stejné je to např. u tělového mléka, kde po otevření zjistím, že je těžký, hutný plastový obal naplněný jen z poloviny. Když si představím, jaké množství plastů se vyrobilo jen kvůli kovidu! Miliardy roušek, respirátorů, plastových oděvů a rukavic, běhá mi z toho mráz po zádech!

Žádné komentáře:

Okomentovat