středa 8. prosince 2021

Zázrak zvaný jabloň

 Jablka jsou u nás nejoblíbenějším ovocem. Jsou jich stovky odrůd a pěstují se po celém světě v mírném a subtropickém pásmu.  Jablka chrání srdce, obsahují trávicí enzymy, jablečné pyré užívané po tři dny denně (bez dalšího jídla) zastaví žaludeční koliky a střevní katary. Vůně jablek snižuje tlak a podle dr. Garyho Schwartze, který se zabývá psychofyziologií, má zklidňující účinek. Aromatické látky v jablkách obsažené zjemňují kůži a vlasy, třídenní až týdenní jablková kúra prospívá ledvinám. Jablka snižují horečku, pomáhají při nachlazení a mají řadu dalších příznivých účinků. Pěstujete-li jabloně, věnujte jim zvláštní péči, včetně odborného prořezávání větví, a pokud je to možné, vyhněte se používání chemických přípravků. Jabloně vám vaši péči bohatě vrátí hojnou úrodou šťavnatých plodů. 

Jezme jablka
Jablka ve vodě nebobtnají, lze po nich bez obav pít. Nejzdravější jsou syrová, sušené slupky se užívají k přípravě čaje. Slupky, nebo křížaly, květy, příp. listy smíchejte s citronovou kůrou a vhoďte do vroucí vody. Odstavte a pod pokličkou nechte zapařit. Připravit si můžete i salát z osmi kvalitních jablek a 200g ovesných vloček. Vločky můžete nahradit 150g naklíčené pšenice.

poznámka -
Aby bylo v článku taky něco ode mne, přidám návod na osvěžující salát, je to doslova životabudič. Postrouhám jablíčka a mrkev, na tom, kolik bude jablíček a kolik mrkve zase tak moc nezáleží, já to dělám zhruba půl na půl. Rozstrouhané jablíčka a mrkev zakapu citrónovou šťávou a podle chuti přisladím.  Ještě zdravější je, když se místo cukru použije med. 

Žádné komentáře:

Okomentovat