středa 15. prosince 2021

linecké slepované podle Viléma Vrabce

 Poměr: 25 dkg polohrubé mouky, 9 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 16 dkg másla, a trochu citrónové kůry. - Vanilkový cukr na posypání a 15 dkg jahodové zavařeniny 

Postup: Na vál nasypeme mouku, v jejím středu uděláme důlek, a dáme do něj cukr, žloutek a nastrouhanou citronovou kůru. Lžičkou cukr se žloutkem rozetřeme, , k tomu pak přidáme změklé máslo a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme v chladničce půl hodiny odpočívat. Potom na vále poprášením moukou z těsta vyválíme asi 3 mm silný plát, z něhož vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm. Z každého druhého kolečka vykrojíme menším okrouhlým vykrajovačem střed. Obojí kolečka pak přenášíme špachtlí na suchý plech a pečeme je asi 10-12 minut. Upečená vychladlá kolečka slepujeme zavařeninou vždy po dvou tak, že celé kolečko potřeme a na ně pak kolečko s vypíchnutým středem, předem pocukrované.

Poznámka - fotka je ilustrační, stažená z internetu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat