Za chvíli bude červen a to je měsíc jahod. Opsala jsem proto ze starého časopisu "naše krásná ZAHRADA" (z roku 1999) jeden recept na nevařený jahodový džem. Já ho určitě vyzkouším, hnětač sice nemám, ale nějak si s tím poradím. Možná tak půjdou připravit i jiné džemy, např. meruňkový, rybízový a pod.
Syrový jahodový džem
500g jahod. 500g želírovacího cukru
Plody opláchněte pod proudem vody, dejte okapat, listy a stopky odstraňte. Jahody odvažte a smíchejte s cukrem. Potom je nasypte do hnětače na těsto a míchejte, dokud se cukr beze zbytku nerozpustí. Hmotu přelijte do čistě vymyté, ale studené sklenice, neprodyšně jí uzavřete a postavte do ledničky. Spotřebujte do dvou týdnů. Džem je výborný do mléčných koktejlů, pudinků, zmrzlin, bowlí, krémů a do palačinek.
Žádné komentáře:
Okomentovat