čtvrtek 28. ledna 2021

Korálky plné slunce

Zaujal mě článek o třešních a višních, o tom, jak jsou zdraví prospěšné, a co všechno dokážou. Z toho důvodu jsem to dlouhé povídání poctivě opsala. Vzhledem k tomu, že píšu pouze dvěma prsty, byla to docela fuška, ale snad se to povídání  někomu hodí.

Dotaz -
Máme na zahradě dva třešňové stromy. Děda je chce pokácet, prý je z nich jen nepořádek. Já je mám ráda. Určitě jsou i zdravé!
Lenka Košťálová, Blansko

TMAVŠÍ SESTŘENICE
Višně dozrávají o pár týdnů později (od července do srpna). Jsou pevnější a kyselejší.  Dělíme je na kyselky - tmavé s červenou šťávou - a amarelky - mají světlejší barvu a šťáva je světle žlutá. Na mnoha zahradách najdeme také stromy sladkovišní, což jsou kříženci mezi třešněmi a višněmi. Z Dalmácie pochází hořké červenočerné maraše. Vyrábí se z nich známé maraskino. Višně jsou zdrojem minerálů. Dokáží snížit horečku, posilují kapiláry, jsou účinné při zánětech.

Tyto krásné, voňavé kuličky pocházejí z Malé Asie, odkud je římský vojevůdce Lucullus přivezl do Evropy. Svojí báječnou chutí si rychle získaly oblibu opravdových gurmánů, a tak dnes můžeme na zahradách a v sadech objevit víc, než tisíc druhů třešní, višní a sladkovišní.
Třešně dělíme na chrupky, a srdcovky. Chrupky jsou pevnější, hodí se na zmrazování, dužina srdcovek je spíš měkká, proto je musíme zkonzumovat co nejdřív.

ZDRAVÁ POCHOUTKA
Třešně jsou tvořeny hlavně vodou, ale to rozhodně není všechno. Obsahují velké množství jódu, jsou proto vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Najdeme v nich také vitamín C,E, a B, karoten, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek a třísloviny.  Navíc jsou bohaté na vápník, důležitý pro zdraví kostí a zubů a pro správnou funkci nervů, železo potřebné pro krvetvorbu a dýchání buněk a na draslík, který podporuje vylučování vody z těla.

HUBNEME S TŘEŠNĚMI
Umí na sebe vázat škodliviny, které se pak mohou snadněji vyloučit, proto jsou třešně ideální při zánětech, parodontóze a artritidě.  Dokonce pomáhají snižovat nadváhu, a to tak, že neutralizují tukové substance, které se pak nedostanou krví do sliznice. Podporují zdravý vývoj pokožky a pomáhají proti zácpě. Také snižují hladinu kyseliny močové a působí preventivně proti dně. Ale pozor na vodu! Jako všechno peckovité ovoce rychle kvasí a způsobují nepříjemné zažívací problémy. To platí zvláště u dětí.
Pravidelně by se jim měli oddávat cukrovkáři- obsahují totiž látky zvané antokyany, které pomáhají u obou typů cukrovky.

MOUČNÍK I VÍNKO
Třešně jsou nejchutnější čerstvé, ale jejich využití v kuchyni je mnohostranné. Hodí se na přípravu moštů, džemů, kompotů a na likéry i destiláty. Pečeme s nimi bublaniny, ovocné dorty, připravujeme šťávy a sirupy. Velmi oblíbené je rovněž domácí višňové víno. Plody bez stopky mají poloviční trvanlivost.

HŘEJIVÉ MAZLENÍ
Skvěle můžeme využít také třešňové pecky. Jsou totiž výborným zásobníkem tepla. A jak to udělat? Usušíme si hrst třešňových pecek a zašijeme je do plátěného pytlíku. Ten pak funguje jako přírodní termopoduška. Jakmile dáme pytlík s peckami krátce do mikrovlnky, získáme příjemný zdroj tepla.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat