pátek 30. srpna 2024

začínají kvést růže

 Na zahrádce začínají kvést růže, když se počátkem léta objevilo padlí, keříky jsem zastřihla a ošetřila postřikem. Škoda je, že při současných vedrech vydrží květ pouhý jeden den. Tahle růže vykvetla včera a dnes jí začínají opadávat okvětní lístečky. 


 Přidám ještě slunečnici. Když jsme museli porazit suchý stříbrný smrk, zanedlouho kolem pařezu začaly rašit slunečnice. 

Slunečnic bylo celkem šest, dvě už odkvetly, dvě odkvétají  a tady je jedna z těch dvou posledních. Zasadily si je sýkorky, tak snad jim slunečnice uzrají, aby mělo něco do zobáčků, než koupím pytel slunečnicových semen na zimu. 

sobota 24. srpna 2024

bílý plnokvětý ibišek

 Už jsem myslela, že bude konečně s těmi vedry konec, ale jak se zdá, do konce srpna nás ještě potrápí. Tři dny jsme teď chodili aspoň na kratší procházky, ale oba nás to zmáhá. 

Květů má zatím jen pár, ale moc se mi líbí. Třeba se dočkám, až trochu povyroste a keřík bude květy tak obalený, jako ten modrý.

Co mě ale těší je, že růžový plnokvětý ibišek zatím má jen malá poupata, tak by mohl kvést od září, kdy už druhé dva ibišky budou odkvétat...

neděle 18. srpna 2024

POHÁDKA

 Autor Stephen King. Dočetla jsem všech 728 stránek, víc mě ale bavila  část knihy ze současného světa. Část z podzemního, magického světa byla na můj vkus zbytečně moc dlouhá a v názvech tolika postav s podivnými jmény jsem chvílemi tápala...

z přebalu - Charlie Reade vypadá jako obyčejný středoškolák, ale už toho má dost za sebou, život se s ním rozhodně nemazlil: máma mu umřela při autonehodě, z táty se stal alkoholik. Ve svých sedmnácti Charlie potkává Howarda Bowditche, samotáře z domu na vysokém kopci. Na zahradě za domem stojí zamčená kůlna, z níž se linou příšerné zvuky. Pan Bowditch umírá a Charlie zjišťuje, že mu dům odkázal – spolu s tajemstvím, které bude zatraceně těžkým břemenem. V kůlně je totiž portál do jiného světa. Ten jiný svět je v ohrožení a spolu s ním i ten náš. V paralelním vesmíru jsou honosné paláce s vysokými věžemi, zatuchlé podzemní kobky a magické hodiny, které umějí vrátit čas.

rýže z papiňáku

 Už podruhé jsem vařila rýži v papiňáku, vařila jsem už i špagety a brambory vařím opravdu často a jen v tlakovém hrnci. Včera jsem udělala přírodní řízek z kuřecích prsíček. Na pánvi jsem na trošce oleje nechala zesklovatět cibulku, poté jsem přidala nakrájený pórek. Nakonec jsem na pánev přidala scezenou vařenou rýži, promíchala a výsledek byl opravdu úžasný a doslova za pár minut. 

Kdyby nebylo známé, která mě upozornila na to, že vyštrachala papiňák ze sklepa a vaří v něm už i brambory, a že jsou vařené za pouhé 3 minuty, tak by i náš 30 let starý papiňák odpočíval na regálu ve špajzu. Od té doby, co to od kámošky vím, je u nás papiňák v almárce v kuchyni na čestném prvním místě. Vyzkoušela jsem napoprvé ty brambory - od doby, kdy začne papiňák syčet se vaří jen 3 minuty a poté se nechají tzv. dojít. To je ohromná úspora. Rýže se vaří jen 5 minut, zatím jsme fakt spokojení. Na internetu je spousta návodů i s časem, jak dlouho se potraviny vaří. 

čtvrtek 15. srpna 2024

mraky beránky

 Kdysi jsem někde četla, že beránky přinášejí změnu počasí. Tak doufám, že se ochladí a konečně začne pořádně pršet. Předevčírem říkali ve zprávách o počasí, že na Moravě hrozí kvůli suchu lesní požáry. U nás je sucho, že snad takové ani nepamatuju a požáry nehrozí, to je fakt zajímavé. 

Vlevo vidím nějakou tmavou skvrnu, manžel říkal, že to vypadá jako UFO. 

Kéž by ta změna přišla v podobě krásného a normálního letního počasí. Nevadilo by ani babí léto, tropy, nebo dokonce subtropy fakt už nenávidím.

pátek 9. srpna 2024

NOČNÍ NÁVŠTĚVNÍK

Dočetla jsem další bichli od autora Jeffery Deaver, téměř 480 stránek a nějak se ten děj vlekl, nemůžu říct, že by mě děj nezaujal, ale zase taková bomba to nebyla. Tento autor napsal už 66 knih, pár jsem jich četla, ale teď si rozhodně dám od tohoto autora oddech.

z přebalu - Přichází bez pozvání a mění probuzení v noční můru. Patnáctý případ Lincolna Rhyma.
V New Yorku řádí geniální zločinec, který si říká Zámečník. Je přímo fascinován zámky a umí si poradit s jakýmkoli bezpečnostním systémem. Když po nocích vniká do cizích obydlí, prozatím své oběti okrádá jen o pocit bezpečí. Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová ale vědí, že ho musí zastavit dřív, než své útoky vystupňuje a prolije nevinnou krev. Jejich pátrání je ovšem přerušeno, když Rhyme kvůli jinému případu přijde o pozici policejního konzultanta. S okamžitou platností musí ukončit veškerou spolupráci s newyorskou policií pod pohrůžkou, že pokud on či jeho kolegové příkaz poruší, bude to pro ně mít dalekosáhlé následky. Jenomže udržet geniálního kriminalistu mimo akci není tak jednoduché – je odhodlaný Zámečníka dopadnout, i když mu za to hrozí pobyt ve vězeňské cele.
 

čtvrtek 8. srpna 2024

kaktus

 Horké léto, hlavně hodně vysoké teploty už pár let nemusím. 

Kaktusům však současné tropické  teploty vyhovují, dneska odkvetl tenhle krasavec. 

středa 7. srpna 2024

cuketová buchta

 Název na internetu byl cuketová buchta, já pekla v remosce, takže mám místo buchty něco jako koláč. 

Recept sem nedávám, je toho plný net, jen jsem ubrala 100g cukru, protože 250 g cukru se mi zdálo fakt už moc a taky se to dá. Do těsta jsem navíc  vmíchala nasekané vlašské oříšky, které jsem měla ještě od Vánoc, ale na rohlíčky by to už stejně nebylo. 

pondělí 5. srpna 2024

další vegetariánské jídlo

 Docela se nám osvědčila tahle vegetariánská rychlovka. 

Na oleji trochu osmahnu nakrájenou cibuli, poté přidám pokrájenou cuketu, papriku a rajčata. Společně chvíli dusím, a nakonec vmíchám konzervu fazolí v tomatové omáčce. Prohřeju, ochutím, jak jsme zvyklí - u nás je to sůl, pepř, popř. trochu čili a je hotovo. Dobré je to i s chlebem, ale většinou jíme jen tak

pátek 2. srpna 2024

Žijete si pořád lépe, vzkázal Fiala Čechům

 

Žijete si pořád lépe, vzkázal Fiala Čechům. Já bych řekla, že i když si dal ruku před pusu, stále je vidět, jak ho to lhaní baví. Možná mu křivdím, a jen si kontroluje, jestli mu není cítit z pusy. Kdyby Čechům vzkázal, že oni, ti u moci si žijí pořád lépe, tak bych mu věřila. 

Jak se máme pořád lépe, má ukázat fotka šťastné, usměvavé rodinky. Silně mi to připomíná snímek z jehovistického časopisu. 

vaření brambor a rýže v papiňáku

 Věděli jste, že lze vařit brambory v papiňáku? Přiznám se, že já ne. Donedávna jsem brambory vařila na plotně v hrnci, doba varu byla přibližně 20 min od chvíle, kdy se brambory začaly vařit. To až známá se mě zeptala, jestli vaříme přílohy v papiňáku a já koukala jako telátko na nový vrata, ale jen do doby, kdy jsem to poprvé vyzkoušela. Když papiňák začne vypouštět páru, ztlumím teplotu a vařím 3 minuty. Poté sporák vypnu a ještě chvíli nechám brambory dojít. S manželem jsme se shodli, že takto uvařené brambory jsou navíc i chutnější. (obrázek je stažený z i internetu)

Stejným způsobem jsme začali vařit rýži, jen s tím rozdílem, že propláchnutou rýži dám na troše oleje napřed osmahnout, někdy pro lepší chuť přidám i nakrájenou cibulku.  Na jeden díl rýže se dává 1,5 dílu vody. Rýže se od doby, kdy papiňák začne syčet vaří 5 minut. Je to opravdu velká úspora el. energie, a za tu trochu námahy při mytí papiňáku to fakt stojí. 

čtvrtek 1. srpna 2024

srážky červenec 1924

 Právě se zakončil další červenec, i on spíš patřil k těm sušším. 

1. července - 4,5 mm

4. července - 6 mm

6. července - 4,5 mm

10. července - 5,5 mm

12. července - 8 mm (srážky za dva dny)

16. července - 1 mm

24. července - 3 mm

28. července - 4 mm (srážky za dva dny)

celkem za červenec 36,5 mm

červenec 2023 - 58 mm

červenec 2019 - celkem 21,5 mm

červenec 2020 - celkem 29,5 mm

červenec 2021 - celkem 90 mm 

červenec 2022 - celkem 39 mm