středa 17. března 2021

sebevražd přibývá

Minulý týden spáchal sebevraždu před ministerstvem zdravotnictví  padesátiletý muž, zastřelil se. Bohužel nenechal dopis na rozloučenou, takže se to hodnotí tak, že měl nějaké psychické problémy. 

Dnes se z Blesku dovídám, že sebevraždu zvolil další a ještě mladší člověk, absolvent právnické fakulty pan Václav (†34), který se pro změnu upálil.  Též u něho se spekuluje o tom, že mohl mít problémy, a dodává se v témže odstavci, že covid-19 poškozuje mozek.

V České republice se za posledních dvacet let prý upálilo přibližně dvacet lidí, jsou to takové vlny, několik let nikdo a pak se to rozjede. O žádném z těch lidí se téměř nikdy veřejně nemluvilo. Například si vzpomínám na pána, který se upálil na Václaváku, bylo u článku i video, jak onen muž hoří  a nikdy nezapomenu na zpověď mladé ženy, která tu hrůzu viděla, ale psalo se o té sebevraždě jen krátce a v souvislosti s tím, že to neměl v hlavě tak docela úplně v pořádku.  

Tři  případy mi evidentně unikly, protože v článku z 18. ledna 2019 se píše toto -  Incident v Praze je osmnáctý pokus o sebevraždu upálením v Česku za 20 let, čtvrtý na Václavském náměstí
  V Praze na Václavském náměstí před sochou svatého Václava se v pátek polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž. Zůstává v péči lékařů. Za posledních dvacet let se přitom jedná už o osmnáctý případ veřejné sebevraždy upálení nebo pokusu o ně. Jenom v blízkosti pražského Václavského náměstí jde už o čtvrtý takový případ.

 V roce 2003 spáchalo sebevraždu upálením za jeden měsíc hned pět mladých lidí.
a malý úryvek z jednoho  článku, kdy se ptají psychologa na sebevraždu upálením -
 Jak si vysvětlujete že si tito lidé zvolili smrt ohněm?

"Z kulturního hlediska je vyhroceně symbolistická smrt, která v evropské kultuře není zdaleka tak typická jako v kultuře asijské, kde upálení dává nějakou výzvu, apel. Nám se nějak analogicky vybavuje spíš trest ohněm ze středověku. Určitě to vypovídá o snaze hodně, výrazně získat, stáhnout pozornost na to, co dělám."
 


Žádné komentáře:

Okomentovat