pátek 20. září 2024

hledíky

 Stále ještě kvetou ocúny, a začínají opět kvést hledíky. 

Mám je ráda, jsou to vděčné, odolné kytičky. ❤️

čtvrtek 19. září 2024

lískové oříšky

 Na jaře namrzly v našem městečku všechny květy vlašským ořešákům. Vyrašily nové větvičky a listy, ale podruhé nekvetly. Neurodily se ani třešně, višně, meruňky a broskve. Mám radost, že budeme letos mít nějaká jablíčka. 

Teď se objevují na kroucené lísce oříšky, sice jich není moc, ale snad stačí na vánoční vanilkové rohlíčky. 

pondělí 16. září 2024

ocúny

To byl pančku skok z léta do podzimu, ale ocúny byly zdá se připravené. Ještě na začátku minulého týdne nebylo po ocúnech ani památky, už jsem si říkala, že cibule asi v zemi uschly a najednou takový fofr.

Doma už by bylo potřeba zatopit, z 28°C máme najednou v domečku 18°C, i když jsem na takovou teplotu byla v zimě zvyklá, tak rychlá změna mě poněkud zaskočila a momentálně sedím u počítače v teplákovce. Napršelo u nás za těch pár deštivých dní tolik, co jindy nenaprší ani za čtvrt roku.

neděle 15. září 2024

prší

 Konečně jsme se po několika letech dočkali vydatného deště. Jsem si ale na druhou stranu vědoma toho, že v mnoha krajích, městech a obcích takovou radost nemají a nemůžou mít. My bydlíme na kopci,  řeka, ani potok v blízkosti není, takže se nemá co u nás rozvodnit. 

Snad mi nikdo nebude mít za zlé tu radost, kterou cítím, že se u nás konečně příroda trochu napije, že možná po mnoha letech dokonce porostou třeba i houby.  Že snad nebudou usychat už další stromy na naší zahradě i kolem nás. Obrázek jsem našla na netu, a hned mě napadlo, že kdybych to uměla a nebyla tak stará, tak snad budu taky takhle tančit v dešti. 

čtvrtek 12. září 2024

NA KOPCI

 Autorem této knížky je Jiří Březina. Četla jsem od něho i další krimi, tahle není špatná, ale pro mne se děj neskutečně vleče. Téma je opravdu zajímavé, ale zdlouhavé,  popisovaní i docela nezáživných věcí, mi přišlo jako zbytečné natahování děje. V momentě, kdy začne být děj opravdu zajímavý, se to zase otočí někam úplně jinam a mě tohle docela vadilo. 

z přebalu - Malá dívenka zažije něco nadpřirozeného. Na kopci nad řekou se jí zjeví anděl. O více než deset let později už je místo zjevení mezinárodním cílem poutníků. Jenže Marie, dívka, která mluvila s andělem, už o svém zážitku nechce mluvit. Proč jí v duši pořád hlodá strach a proč jsou vzpomínky na zázrak tak nejasné? Proč odešla z Výtoně a ztratila víru?

Odpovědi hledá mladý novinář Milan. Odhalování nových skutečnosti otevírá temnou propast. Jak do ní nespadnout? Jak potrestat zlo, které mělo zůstat zapomenuto

středa 11. září 2024

začíná podzim

 Snad se ještě dočkáme krásného, babího léta. Momentálně je u nás hodně chladno a vítr to chladno ještě umocňuje. 

Jablíčka ještě potřebují zůstat na stromě aspoň 14 dní, a já váhám, když má přijít v sobotu ještě silnější vítr. 

Slunečnice si u nás letos zasadili ptáčci. Chodili louskat semínka na stříbrný smrk, když jsme suchý strom letos odstranili, tak za pár dnů na tom místě začaly klíčit slunečnice. Vypadá to, že semínka uzrají. 

pondělí 9. září 2024

odkvétající hortenzie

 Včera jsme ještě měli vedro k zbláznění, nad ránem už konečně začalo pršet a pršelo až do oběda. 


Však už jsme tu vláhu potřebovali, zahrada ožila, některé uvadající květiny už asi nezachráním, ale ne všechno je snad ztraceno. Je dojemné vidět za plotem jablůňku a třešeň, obě jsou to pláňky, jak napřimují už tak dlouho svěšené listy. 

neděle 8. září 2024

kešu z Penny

 Manžel přišel s tím, že bychom si občas měli dopřát taky něco zdravého, když se pořád v jídle uskromňujeme. Napadlo ho koupit kešu oříšky.

Co nás čekalo po otevření sáčku, to vidíte, ale nemůžete to cítit. Byl to odporný plísňový puch a na pohled jsou kešu taky odpudivé. Tak si říkám, co všechno si u nás ti Němci dovolí prodávat a to už neřeším rozdíly v kvalitě potravin, na to už jsem si zvykla, a nikdo z našich mocných to stejně neřeší.  

My, teda ne přímo my, čeští občané, ale vláda naši republiky jim všemožně vycházíme vstříc, elektřinu mají levnou, teď se něco proslýchá, že od nich budeme přijímat i migranty, které si madam Merkel pozvala a oni nám na oplátku za vyšší ceny prodávají toto.  

středa 4. září 2024

srážky srpen 2024

1. srpna - 8 mm

2. srpna - 12 mm (přívalový déšť)

4. srpna - 16 mm (srážky za dva dny)

18. srpna - 33 mm

15. srpna - 1 mm

celkem 70 mm

Letos byl ten srpen nejteplejší a dá se říct i nejsušší, oproti srpnům.

srpen 2020 74 mm

srpen 2021 71 mm

srpen 2022 85 mm 

srpen 2023 - 96 mm


úterý 3. září 2024

kaktus

 Předevčírem rozkvetl už letos po čtvrté kaktus. 

A květy byly tentokrát taky čtyři, škoda, že nekvete déle, i tak mi udělal obrovskou radost.