pondělí 29. července 2024

babočka paví oko

 Po dlouhé době se u nás ukázal motýl. Bývaly roky, kdy se to tady motýlky jen hemžilo. 

Krásná babočka paví oko.

sobota 27. července 2024

syrský ibišek

 Loni jsem si koupila bílý plnokvětý syrský ibišek, kdybych ho denně nezalévala pitnou vodou, tak mi mi dávno uschl. 

Letos jsme přišli už o dva stromy. S manželem jsme na jaře pokáceli stříbrný smrk a včera nám přijeli pokácet další strom - korejskou jedli. Ve zprávách čtu, že u nás prší, a přitom nespadne ani kapka, nebo těch kapek spadne opravdu jen pár. Vítr si vláhu vzápětí odnese a jsme tam, kde jsme byli. Potřebujeme krásný, trvalejší déšť, aby se navlhčila pořádně vyprahlá zem a obnovila se spodní voda.

středa 24. července 2024

FALEŠNÁ SVĚDKYNĚ

 Tenhle psychothriller od Karin Slaughter je tedy fakt síla, musela jsem si čtení dávkovat, takže 492 stránek jsem četla nezvykle dlouho, ale stálo to zato.

notace - Leigh tvrdě pracovala, aby si vybudovala zdánlivě normální život. Je uznávanou obhájkyní, má dospívající dceru, která úspěšně studuje, dokonce i její rozvod probíhá relativně poklidně. O takové všednosti vždy snila. Její dětství je ale pošpiněné tajemstvím, zradou a zničujícím násilným činem. Jednoho dne se jí do rukou dostane případ: má obhajovat bohatého muže obviněného ze znásilnění. Pro Leigh je to příležitost, jež ji může v kariéře posunout o pár příček výš. Pokud vyhraje… Při setkání s obviněným si však uvědomí, že není náhoda, že si jako obhájkyni vybral právě ji. Dojde jí, že ho vlastně zná… a že on zná ji. Ba co víc, podezřelý přesně ví, co se tehdy před dvaceti lety stalo a před čím Leigh už tak dlouho utíká.

sobota 20. července 2024

 Uvědomuju si, že nestíhám cokoliv přidávat. V těchto dusných dnech už se necítím dobře, chtěla bych aspoň zahradu stíhat, no jde mi to moc pomalu a zdaleka nestíhám ani polovinu. 

Barvířský rmen odkvetl, a tak jsem se ho snažila vytrhat dřív, než se vysemení. Tomuto rmenu sucho vůbec nevadí a dá se říct, že má 100% klíčivost. Stejně jsem to tak úplně nestihla, objevují se nové rostlinky. Včera jsme se dali do úpravy tújového plotu. Máme túje už jen na jedné straně, ale stejně je to pořádný záhul, než se plot jakž takž upraví. Teď lituju toho, že jsme si nenechali postavit ještě jednu stranu betonového plotu, byl by klid.

Na závěr přidám ještě fotku z dnešního rána, jsou to nahlučené mraky, které z mého pohledu mají tvar krokodýla. Škoda, že ani z tohohle mraku nezapršelo, už máme totálně vyprahlou zahradu, spálený je i trávník, a nic nepomáhá, že se snažím každý večer zahradu aspoň trochu zavlažit pitnou vodou. Ráno je opět vše suché, jako troud. 

sobota 13. července 2024

 Nějak nevím, co bych měla napsat. Kdo chce, tak si dění posledních dnů vyhledá na netu. 

Na procházce jsem vyfotila tuhle pěknou denivku a krásnou třezalku kalíškatou.

Rozchodník a rmen barvířský je z naší zahrádky.
 

čtvrtek 11. července 2024

POMOCNICE

 Bezvadný psychothriller Pomocnice - Zpoza zavřených dveří vidí vše, od autorky Freidy McFadden se čte opravdu jedním dechem, prostě vás chytne a nepustí, dokud knihu nepřečtete. 

z přebalu - Práce u Winchesterových je moje poslední šance začít s čistým štítem. Jenže se ukáže, že jejich tajemství jsou mnohem nebezpečnější než ta moje…
Každý den uklízím jejich krásný dům, vyzvedávám jejich dceru ze školy a vařím pro celou rodinu. Sama pak jím ve svém pokojíku v podkroví. Snažím se nevnímat, jak Nina dělá nepořádek, jen aby se mohla dívat, jak ho uklízím. Jak o vlastní dceři vypráví podivné lži. A jak se její manžel Andrew zdá být den ode dne ztrápenější. Ale když se dívám do jeho krásných očí, je těžké si nepředstavovat, jaké by to bylo, žít Ninin život. Winchesterovi nevědí, kdo doopravdy jsem. Nevědí, čeho jsem schopná…

pondělí 8. července 2024

lehký rybízový koláč

 Další výborný, dá se říct až osvěžující koláč je z lineckého těsta. Na linecké těsto jsem položila vrstvu rybízu. Trochu jsem rybíz přisladila. 

Dva tvarohy jsem ochutila, naředila mlékem a vysypala do ochuceného tvarohu jeden pudingový vanilkový prášek. Vše jsem dobře promíchala a vylila do formy na rybízovou vrstvu. Pekla jsem tentokrát v troubě při 170°C cca 45-50 min. Po vychladnutí jsem koláč dala ještě na 2 hodiny do chladničky. 

pátek 5. července 2024

ze zahrádky

 Léto je v plném proudu a stále je to zdejší počasí jako na houpačce. Dnes nás po pár chladnějších dní čekají opět tropy, a aby toho nebylo málo, tak prý udeří zase silné bouřky. Na obojí už máme výstrahu. Připadá mi, že meteorologové mají snad v popisu práce neustále lidi strašit. 

Vybrala jsem pro dnešek rozkvetlou denivku, a právě kvete kaktus...

úterý 2. července 2024

petrklíče pro radost

 Občas mě něco i potěší. Tentokrát to je moje prvosenka plnokvětá.

 Měla jsem jí na jaře doma na parapetu, ale ona vyloženě trpěla. Zasadila jsem jí tedy ven, do zeminy a taky jí to nesvědčilo. Teď je přesazená v květináči s výživnou zeminou, můžu snáz kontrolovat vláhu, pokud neprší, tak trochu vláhy přidám. Tentokrát jsou to ale kapičky dešťovky, a z toho mám taky radost. 

pondělí 1. července 2024

celý svět už to dávno ví

 To, co jsme si mysleli, se stalo pravdou. Celý svět už to dávno ví, že americký prezident Joe Biden to nemá v hlavě v pořádku. Psalo se o tom hned po volbách, ale naši politici to nechtěli ani slyšet, a přitom jim tak moc vadil český prezident Miloš Zeman. Trochu mi to připomíná pohádku Císařovy nové šaty.

Pan premiér Fiala se na fotkách z Bílého domu tváří, jako by debata s americkým prezidentem byla kdovíjak zajímavá a vtipná. Ve skutečnosti Prezident Biden dost možná ani nevěděl, kdo to ten Petr Fiala je. 

Spekulace o duševní nemoci Joe Bidena. Bílý dům ho raději odstřihl uprostřed věty, zapomněl i jméno premiéra. 

Smutný na tom je, že takto nemocný, starý a prý dokonce dementní muž (to nejsou moje slova) stojí v čele Ameriky a jedině on může zmáčknout ten pomyslný červený knoflík na rozpoutání 3. světové a bohužel jaderné války.